středa 4. března 2015

Takové to domácí vaření

Doba je zlá, všude létá nějaký ten bacil, nebo hlupák, a tak je radno se v tomto zatím ještě zimním období vyhýbat kolektivům.
Do práce člověk musí, tomu se moc vyhnout nedá. Ukuckanému a ukýchanému MHD se poměrně hravě a zdravě vyhneme pomocí pěškochůze (tedy pokud to nemáme deset kiláků hornatým terénem mezi skalisky). Bacily poletují též v pohostinských zařízeních, kde takhle okolo dvanácté bývá koncentrace hladových kolektivů dosti vysoká.

 A tento problém se dá vyřešit dnes již poměrně zastaralým výrazem - kastrůlky. Jenomže dneska se tomu říká krabičky.
Takže, co uvařit do krabičky, aby se to dalo zvládnout, i když jste například matka na dovolené a za celý den máte problém nasytit sebe samu? A co uvařit, aby se z toho po cestě v krabičce nestala míchanice a po ohřátí rozvařená slepenice?

Jasnou jedničkou je u nás recept na hovězí po burgundsku podle Dity P. Navaříte nejlépe v neděli, protože příprava je trochu náročnější, ale ne zas tak moc, jak by se mohlo zdát, a je toho tolik, že můžete ještě distribuovat do krabiček na další dny. Recept jsem zkoušela i v super zrychlené verzi, kdy prostě všechno nahážete najednou do hrnce a Dita měla pravdu, není to pak úplně ono, ale když je hlad, tak víme jak.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10588743864-denik-dity-p/213562260300014-pariz/


Dalším tak trochu mimibazar krabičko-jídlem, jsou palačinky. Ony palačinky nejsou nic zvláštního, ale já nesmažím. Všechno peču v troubě. Takže klasické palačinkové těsto rozliju na pečícím papírem vyložený a lehce vymazaný plech a peču zvesela v troubě. Kdo má rád tlusté palačinky, navrchu křupavé a zespodu vláčné, tomu budou vyhovovat ty naše troubové. Jenom jednu vadu mají, jsou hranaté.


Dalším příkladem pěkného krabičkojídla jsou rychlé švédské kuličky inspirované Jamiem Oliverem. Kdysi jsem nějakou prazvláštní náhodou shlédla jeho "rychlovky" a jelikož jsem si zapamatovala jen pár hlavních surovin, upravila jsem to podle svého.
Mleté maso ochucené dle libosti, uhňácané do kuliček a rychle opečené a k němu brusinková zavařenina. Když se kuličky v té brusinkové šťávičce trochu poválí, zalijeme je vývarem, z čehož vznikne moc pěkná lehce nasládlá omáčtička. Do omáčky přihodíme větvičku kopru a mezitím si prudce vaříme na kostičky nakrájený celer, který když se dostane do fáze trochu vařeného, ale ještě křupavého, zasypeme rýží (my máme nejradši jasmínovou nebo basmati) a společně dovaříme. Navrch zdobíme pořádným kopcem kopru.


Vaříte si do krabiček? A vaříte si vůbec? Když jo, tak co?








Žádné komentáře:

Okomentovat