sobota 16. května 2015

Snídaňová ...

Není nic lepšího, než začít nový den za pomoci pořádné snídaně. Mám ráda velké snídaně a dlouhé snídání. Jsem ten typ, který ráno vstane a může si dát rovnou svíčkovou se šesti.
Kdybych mohla každý den zahájit například anglickou snídaní, byla bych úplně nejšťastnější, a jistě bych po celý zbytek dne byla mnohem vyrovnanější, krásnější a inteligentnější než obvykle.

Běžně ve všední dny z časových a často i zásobovacích důvodů (neb nic jiného doma prostě není) mívám ke snídani pečivo s máslem a domácí marmeládou. V lepším případě na mne zbyde například kousek ovoce, který upadne panu Ó pod stůl.
V nejlepším případě zvládnu ráno ovesnou kaši, kterou si dělám vlastně docela často, a která je velmi variabilní a jednoduchá: Jemné ovesné vločky zaleju vařící vodou a nechám chviličku nabobtnat, poté přidám na co mám zrovna chuť.
Nejoblíbenější jsou varianty: čtvereček lídl vysokoprocentní čokolády + banán + arašídové máslo (úplně nej nej je arašídové máslo s kousky pekanových ořechů a javorovým sirupem z Marks & Spencer), ovoce + datlový sirup, nebo jen arašídové máslo+ skořice.

Nejbáječnější je, udělat si po týdnu chlebů s máslem v sobotu pěknou snídani v podobě domácích vafliček. Univerzální recept vlastně nemám, pokaždé dělám těsto od oka a ze surovin, které po ránu najdu doma.


Recept na ty dnešní a vlastně i přirozeně bezlepkové je:
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 1 rozmačkaný banán
- 1 vejce
- 5 lžic hladké rýžové mouky
- špetka soli



Všechny ingredience smícháme a necháme chvíli odstát, aby vločky hezky nabobtnaly, u těch jemných je to chvilička, poté můžeme podle konzistence ještě případně přidat trochu mouky, těsto je takové jako na lívance, nebo hustší palačinkové.
Poté již zvesela vaflujeme (my máme tefal toastovač s vyměnitelnými plotýnkami: toasty, gril a vafle). Tyhle vafle jsou po upečení i po vychladnutí velmi křehoučké a jemné, nejsou to takové ty suché podrážky, které se dají koupit v hypersupermárketech a i pan Ó je má rád.

Pan Ó i páni dinosaurové jsou s vaflemi spokojeni a ze sopky vyvěrá marmeláda.

Upečené vafličky jsou u nás doma nejpopulárnější poctivě v každém čtverečku potřené tvarohem a polité marmeládou a ještě navrch třeba agávovým, nebo Black treacle sirupem (je to vlastně třtinová melasa, přijde mi to hodně podobné klasickému českému sirobu z cukrové řepy).

Každý čtvereček musí být poctivě vyplněn tvarohem.

Poslední vaflička s domácí meruňkovou marmeládou.






Žádné komentáře:

Okomentovat